
det här pestobrödet gjorde jag till picknicken i lördags. det blev väldigt fint och framför allt - väldigt gott! här kommer receptet (som jag lånat härifrån):
fyllda bröd, två stycken
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olivolja
25 g mjukt smör
2 tsk salt
1 nypa socker
ca. 16 dl vetemjöl
Finfördela jästen i en bunke, värm vatten och olja till 37 °C och häll detta över jästen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt det mjuka smöret i små klickar. Arbeta in allt salt och socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Arbeta sedan ihop degen på mjölat bort och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel och bred ut fyllningen (recept på pesto nedan). Rulla ihop och vrid ändarna åt varsitt håll. Snurra sedan ihop brödet till en knut. Låt jäsa på plåt i ca 45 minuter. Värm ugnen till 275 °C, sänk till 225 °C när du sätter in brödet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
pesto
6 dl färsk basilika
1 dl pinjenötter
2-3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt
rosta pinjenötterna i stekpanna och mixa sedan alla ingredienserna tills det blir en sås. (man kan ju köpa färdig pesto om man vill, men hemmagjord är mycket godare och dessutom kan man då välja att göra den utan parmesan om man vill ha den vegansk.)
1 kommentar :
Jättegott bröd, tack för receptet!
mamma
Skicka en kommentar