09 januari, 2015

Att underhålla sig själv

Jag har som sagt varit ledig idag och det är sådana här dagar som jag gläds över att jag trivs så bra i mitt eget sällskap. Annars skulle jag snabbt bli uttråkad och känna att ledigheten är outhärdlig istället för rogivande, vilket ju är tanken med min arbetssituation. Jag har förstått att mitt behov av ensamhet är väldigt stort jämfört med andras. Jag saknar sällan samtal med andra, jag längtar aldrig efter fest eller umgänge, jag dör inte av tristess ifall jag inte har något planerat för en helg osv. Anledningen är att jag sysselsätter mig själv väldigt bra. Jag kollar på film, läser, lagar mat, handlar, går ärenden, går på promenader...eller så gör jag inte mycket mer än att jag lyssnar på en podcast och diskar. Det krävs liksom inte en massa fart och fläkt för att jag ska vara underhållen. MEN, om jag är med andra människor kan jag bli väldigt uttråkad på väldigt kort tid. Jag vet inte exakt vad det beror på, men jag märker att jag har svårt att sitta still bland folk och att jag tappar koncentrationen ganska lätt under samtal. Det är inte så att jag är helt ointresserad av andra människor, men det verkar nästan omöjligt för mig att stänga av min inre dialog och istället lyssna på andra. Jag måste verkligen försöka bli bättre på det, för jag vill inte att folk uppfattar mig som dryg eller självupptagen. 
Nåväl, nu har jag tre dagars ledighet framför mig och ingen aning om vad jag ska göra. Och det gör faktiskt inte ett dugg.

2 kommentarer :

koltrast sa...

tycker det är intressant hur folk fungerar så olika, så där var jag mer förut (sysselsatte mig själv bra och ville ha mycket egentid), nuförtiden så VILL jag göra saker på egen hand men i verkligheten får jag bara ångest av att vara ensam för länge. det är nog en konst att trivas i sitt eget sällskap.

Ida Ståhl sa...

jag tror att mitt ensamhetsbehov gränsar till det extrema. de flesta behöver nog vara bland folk för att få energi/utbyta tankar osv. båda personligheterna har nog sina plus och minus, men det som är bra om man trivs ensam är ju att man blir väldigt självständig och sällan uttråkad.