30 september, 2016

Anna Pavlova


Jag fick ett presentkort till Adlibris av pappa till födelsedagen och för de pengarna beställde jag bland annat denna mycket vackra bok om Anna Pavlova. Anna Pavlova är en legendarisk ballerina som var verksam i början av förra seklet. Hon var bland annat den första att någonsin turnera världen runt med balett.↑ Anna med sin goda vän Charlie Chaplin som hon träffade under en filminspelning. 

Det finns så många fina fotografier i boken från hennes olika framträdanden, av kostymerna hon bar och hemmet i norra London där både svanar och flamingos huserade. Av någon anledning känns det alltid så overkligt att se bilder från förra sekelskiftet. Det är så knäppt att tänka att folk gått omkring i sina eleganta kläder på kullerstensgator och levt sina liv. Att allt är i svartvitt bidrar nog en hel del till overklighetskänslorna. Det är fascinerande att studera bilderna av Pavlova och fundera på hur hennes vardag kan ha sett ut, vilka människor hon träffade, vilken mat hon gillade. Det är mycket man inte vet om Anna Pavlova, speciellt hennes tidiga liv, men lite klokare blir man nog ändå efter att ha läst boken.


Här kan man se Pavlova framföra The Dying Swan som koreograferades speciellt för henne av Mikhail Fokine. Det finns väldigt lite rörligt material av henne, men åtminstone hann man fånga hennes mest kända solo på film. Hon dog av lunginflammation när hon var 49.

1 kommentar :

Creative Momone sa...

Känner nästan igen mig i den dansen...hahhaaa.
Va duktig hon var, så vig så hon nästan gick av.
Boken kommer du att ha stor glädje av i resten av ditt liv.