21 september, 2016

I read a little bit every night. I read words like revenge, sweet, lasting revenge.


Sleepers ★★★½☆☆
Fyra pojkar växer upp tillsammans i sextiotalets Hell's Kitchen. De kommer från trasiga familjer och ägnar en hel del av sin tid åt att komma på diverse pranks, samtidigt som de försöker vara goda katoliker. Ett av dessa hyss glider dem ur händerna, bokstavligen, och slutar med att en man hamnar på sjukhus. Som straff skickas pojkarna till en ungdomsanstalt där de blir slagna, våldtagna och förnedrade. Över ett årtionde senare är pojkarna, nu vuxna män, ute efter hämnd på vakterna som förstörde deras liv. Filmen är baserad på en bok som utgett sig för att vara sann, men som är vitt ifrågasatt. Det verkar inte finnas någon som helst dokumentation över att händelserna någonsin ägt rum. Huruvida historien är sann eller inte intresserar dock inte mig särskilt mycket. Filmen var bra och verkade trovärdig - vilket är det viktiga.


Maggie's Plan ★★★★☆
En dramakomedi om en kvinna som vill bli mamma (Greta Gerwig), men som inte lyckas vara i något förhållande längre än några månader. Precis när hon bestämt sig för konstgjord befruktning träffar hon John (Ethan Hawke), antropolog och aspirerande författare, och blir förälskad. Trots att han känner likadant finns det ett problem - han är redan gift. Gillade tonen i den här filmen och att alla karaktärerna var flerdimensionella och otillräckliga. Plus att Julianne Moore aldrig varit snyggare än här. Vill vara henne.

Meet Joe Black ★★★½☆☆
Ett tre timmar långt drama om döden kanske inte verkar så upplyftande, men detta är en av de få filmer där de där tre timmarna kändes som hälften så länge. Brad Pitt spelar Döden. Han är trött på sin ensamma existens och vill veta mer om livet på jorden och söker sig därför till William Parrish (Anthony Hopkins) för vägledning. Han lovar att William, som inte har så länge kvar av sin tid på jorden, får leva så länge han vägleder honom genom livet. Snart kompliceras saker dock när Döden blir förälskad i Williams vackra dotter, som såklart inte har någon aning om vem han egentligen är. Ett intressant koncept för en film och trots att den har sina brister väger det positiva definitivt upp det negativa.


First Position ★★★½☆☆
Detta är den tredje dokumentären om balett jag sett på en vecka. Är inne i en sådan period just nu. Denna följer sex unga dansare som alla ställer upp i den prestigefyllda tävlingen Youth America Grand Prix där man kan vinna kontrakt till de olika balettkompanierna och skolorna runtom i världen. Att bli upptäckt där kan förändra hela ens liv. Gillade att man följde ungdomar från olika samhällsskikt och delar av världen och tyckte att man lyckades bra med att visa hur mycket som faktiskt krävs för att bli professionell dansare. Hade dock gärna sett att man gjort en serie på sex avsnitt istället för att ha klämt ihop allt till en och en halv timme. Jag blir aldrig trött på att se scener från repetitioner och dansstudios. Är totalt fascinerad av varje aspekt av en dansares liv.

Inga kommentarer :